Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

niedziela, 9 października 2011

Naturalny probiotyk - sok z kapusty (cz.1)



Kapusta, popularne i tanie warzywo najczęsciej wykorzystywana jest w naszej kuchni w formie gotowanej.
A szkoda, gdyż gotowanie ograbia ją z najcenniejszych składników.
Sok z kapusty, choć nieco cierpki w smaku, jest dość słodki, a można go dosmaczyć dodając np. jabłko, czy marchewkę, sok z cytryny... lub co kto lubi.
Podobnie jak kiszona kapusta, sok z kapusty pomaga przywrócić przyjazne bakterie w jelitach i to jest ogromną jego zaletą.


Sok z kapusty służy naszemu zdrowia na wiele sposobów.

O właściwościach leczniczych soku z kapusty można przeczytać na stronie  Porady Domowe:
Świeżo wycisnięty sok z surowej kapusty jest bardzo dobrze znanym lekiem na wrzody żołądka i dwunastnicy, tak dobrym, że dzięki niemu można zapobiec w wielu przypadkach operacji. Świeżym sokiem z kapusty leczy się również zapalenie jelita grubego. Ma również hamować wzrost polipów jelita grubego. W niektórych badaniach wykazywano, że jedzenie kapusty częściej niż raz w tygodniu zmniejsza ryzyko raka jelita grubego o 66%, zaś spożywanie dwóch łyżek gotowanej kapusty dziennie ma zabezpieczyć przed zachorowaniem na raka żołądka.

Według niektórych autorów kapusta równoważy także system wegetatywno-nerwowy, wzmacnia i odżywia cały organizm. Zawiera bakterie kwasu mlekowego, które przywracając równowagę kwasowo-zasadową, korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit. Kapusta usuwa też trujące produkty przemiany materii. W medycynie ludowej kapusta słodka i kiszona oraz wywar z niej są znanymi środkami przeciw zaparciom. Kapusta ma również pewne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Z soku z kapusty można przygotować syrop, którego używa się do płukania gardła przy anginie i chorobach układu oddechowego. Kapusta (np. w formie codziennej surówki) jest też doskonałym lekiem przeciwobrzękowym.


Kapusta przyspiesza również przemianę estrogenów, uważana jest więc za pomocną w hamowaniu postępu raka sutka.

Więcej cennych informacji o Przeciwnowotworowej  kapuście tutaj:
Porady domowe-choroby ukladu pokarmowego

A to jedna z moich ulubionych kombinacji pomocna w łagodzeniu zaparć.

1,5 szklanki kapusty
1,5 szklanki szpinaku
2 jabłka
soku z połowy cytryny



Sok ten łagodzi i stymuluje układ pokarmowy. Jabłka zawierają pektyny, węglowodany, które tworzą żel w przewodzie pokarmowym. Żel wchłania i rozpuszcza toksyny i pobudza ruch jelit. Szpinak oczyszcza przewód pokarmowy, natomiast sok z kapusty pomaga w leczeniu jelita nadwrażliwego,
pomaga oczyścić wątrobę i nerki.

4 komentarze:

The White Flame (Biały Płomień) pisze...

z Indii wróciłem z mocno nadwyrężonymi jelitami, Po powrocie instynktownie zacząłem sie objadać kapustą kiszoną, która nie należała do mojej diety wcale, nie wiedzialem o kapuscie wiecej niz że moja znajoma na tym chudła

krystyna pisze...

Jak Twoje jelita zareagowały na kapustę?

ps.
Dzięki wielkie za to, że przekazujesz jak naprawdę wyglądają takie wycieczki i oczywiscie nauki, po które tam się jedzie. Bezcenne jak zwykle u Ciebie informacje.

Anonimowy pisze...

Wlasnie robie domowa kiszona w sloikach :) juz zaczyna pachniec:)) tu w irlandii jej nie sprzedaja w sklepach. Chyba ze te po pasteryzacji( wg mnie traci swe cenne

krystyna pisze...

Anonimie, życzę Ci powodzenia i uzyskanie dobrego smaczku kapusty oraz dziękuje za odwiedziny.

Dodam od siebie, że dla niektórych osób kiszona kapusta jest zdrowsza przecisnięta przez sokowirówkę, lub ewentualnie dobrze zblendowana. Dotyczy to osób, które mają problemy trawienne, żołądkowe lub braki w uzębieniu, co powoduje słabe przeżuwanie.
Dotyczy to również osób, które szybko jedzą, nie mają 'czasu' na dokładne żucie pokarmu.

Oczywiscie ogólnie, w naturalnej postaci kapusta jest ok.