Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 12 września 2011

O burakach czerwonych i barszczu (cz. 2)

Wiele osób decyduje się ukisić barszcz czerwony w domu ponieważ jest on dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać na różne sposoby, nie tylko do ugotowania popularnej polskiej, ukraińskiej, białoruskiej zupy zwanej barszczem, ale systematycznie np. pić każdego dnia po małej szklaneczce surowego barszczu czerwonego...

Barszcz czerwony kisi się prosto, ale oczywiście są dziesiątki różnych przepisów na dobry barszcz, nie mówiąc o tym że ostatecznie bardzo się liczy z jakich buraków ten barszcz kisimy...

Autor, Cz. Białczyński, bo w dalszym ciągu korzystam z jego bogactwa kiszonek,
preferuje barszcz kiszony dokładnie według przepisu swojej mamy,  bez żadnych udziwnień, absolutnie prosty, bez żadnych dodatków:
na 2 kilogramy buraków czerwonych
6-8 ząbków czosnku
duża łyżka soli

Znaleźć możemy na jego stronie 7 sposobów kiszenia buraków.

Wybrałam dwa z podanych sposobów/

Buraki kiszone – barszcz czerwony nr 1

Składniki:

1.BURAKI- raczej małe-umyte, obrane ze skórki, pokrojone w dowolny sposób, żeby było łatwiej ułożyć w słoiku i co najważniejsze - SUROWE!!!!!!
2.woda, sól
3.przyprawy; czosnek,liść laurowy, pieprz

Buraczki układamy w słoiku ok. 2/3 objętości, dodajemy przyprawy i zalewamy zalewą w proporcji:
1 litr wody + 2 łyżki soli kamiennej.
Zakręcamy dokładnie i stawimy w ciepłym miejscu by ruszyła fermentacja. Potem wynosimy do chłodnej i ciemnej piwnicy. Zostaje nam tylko odczekać kilka dni, ugotować buraczki wraz zalewą i cieszyć się wspaniałym smakiem i kolorem barszczyku.
Z tego sposobu korzystały nasze prapra…..babcie i myślę, że warto o nim pamiętać.

Buraki kiszone - barszcz czerwony nr 5 

1 kg buraczków czerwonych
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 twarde jabłka
1 duży ząbek czosnku
1 i 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
1 i 1/2 łyżki soli

Wodę zagotować, dodać sól. Zostawić, aby ostygła. Buraczki umyć, obrać i opłukać. Następnie pokroić w plastry. Tak samo postąpić z marchewką, pietruszką i selerem. Jabłka umyć, nie obierać, pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Czosnek obrać. Do dużego słoja wkładać plastry buraków na przemian z marchewką, pietruszką, selerem i jabłkami. Dodać ząbek czosnku. Wszystko zalać ciepłą osoloną wodą i przykryć czystą gazą.
2 do 3 razy dziennie zamieszać drewnianą łyżką. Tak przygotowane warzywa mają stać około 5 dni. Sprawdzić po 3 lub 4 dniach. Jeśli sok jest już kwaskowy, można zlać.do słoika i trzymać w lodówce.
Pić 2 razy dziennie po pól szklanki. Tak przyrządzony sok pije się na polepszenie wyników krwi./hemoglobina/
Warzywa z burakami można wykorzystać na zupę.

I na koniec
Różne zestawy przypraw do kiszenia barszczu czerwonego:


1) czosnek + łyżka miodu + trochę kminku
2) 1-2 listki laurowe + 5-10 ziarenek ziela angielskiego
3) 5-10 ziaren pieprzu + płaska łyżeczka nasion kminku
4) pół łyżeczki ziaren kolendry + pół łyżeczki nasion kopru
5) szczypta cynamonu + 1 goździk + szczypta nasion kopru włoskiego (lub troszkę kardamonu)

----------
Zobacz więcej:
Kiszenie barszczu.

___________
Źródło i photo:
Kiszenie barszczu czerwonego, sałatki i inne potrawy z buraczków oraz...

3 komentarze:

margeta pisze...

Nadrabiam zaległości i wczytuję się w Twoje blogi.Są świetne wpisy!. Przypomniałaś mi o zakwasie na barszcz, w najbliższym czasie go zrobię.
pozdrawiam

krystyna pisze...

Witaj Margeta.
Dzięki za miłe słowa.

Tutaj dopiero się rozkręcam.
Postanowiłam poznać lepiej fermentoane produkty roslinne.

cudzinka pisze...

Mój idol witarianizmu, Stanisław Rams (w bardzo dawnych Wegetariańskich Światach) ten przepis nr 5 nazywa jarzynadą. I podaje, że do wody można dodać trochę zakwasu z mąki żytniej, a po pierwszym zlaniu płynu warzywa należy znów zalać wodą i doprawić. I nie trzeba się ograniczać w spozyciu jarzynady! (Jupi!)